Wednesday, July 13, 2005

De första verktygen

Detta är en längre text, en artikel som jag fick publicerad i tidningen TECKNAREN Nr. 1 2003. Även med ett par år på nacken är den aktuell. Försök se den inte bara som en text om ett dataprogram, utan en text om dina första verktyg, och den inställning du kan mötas av och som kan hindra dig i onödan när du vill börja "skapa". Tecknaren är Svenska Tecknares medlemstidning. Föreningen för illustratörer & grafiska formgivare. www.svenskatecknare.se


Illustration Stefan Lindblad 2004 copyright.

När jag var 16 år fick jag ett uppdrag av min morbror, för 500 kronor fick jag göra vad jag ville, en teckning på en servett eller en oljemålning. Jag fick välja själv. Jag bestämde mig för att göra min första oljemålning på duk.

I konsthandeln Jordi som då låg på Götgatsbacken i Stockholm rekommenderade de en pensel för 98:-, enligt dem den enda penseln för oljemåleri, märkligt men enligt expediten sant. Sagt och gjort - den blev min. Blev jag bättre konstnär för det? Nej, men fattigare. Var den bättre att måla med? Nej, men tjusigt namn hade den. Skaftet var snyggt också. Och jag var osäker och vågade inte ifrågasätta, ville inte visa att jag var nybörjare.

När jag 1997 skulle köpa mitt första egna licensierade grafiska dataprogram påstod människor jag frågade att jag måste ha en Mac för att mina kunder i reklam och media hade det. Att jag var tvungen att köpa marknadsledande program från Adobe eftersom mina kunder hade det. Helt fel självklart men så trodde en hel del människor under den glada IT yran. Och fortfarande (2003)möter jag en del ADs och formgivare på reklam- och mediaredaktioner som tror att så är fallet, speciellt vad gäller programmen.

Vill man köpa Photoshop och Illustrator som ingår i Adobe Design Collection får man de för 17500:- Svenska Versionen (13800:- för den Engelska versionen). (Detta år 2003) Utmärkta program men dyra. Plånboken sinar snabbt. CorelDRAW Graphics Suite 11 med motsvarande program, och mer än så, får man för 6600:- Det är en skillnad på 7200:- och 10900:-. Den mellanskillnaden kan jag spara eller investera i andra viktiga saker. Kanske en ny dator eller inspirationsresa till Rom!

När man ska börja jobba eller starta eget som frilansare och vill komma igång med att arbeta är man kanske lite fattig och inte helt bevandrad i alla verktygen i början. Då är det bra att veta att det finns proffessionella alternativ som är minst lika bra med bättre prisbild.

Skulle jag lyssnat på alla andra när jag var yngre skulle jag inte vara konstnär och illustratör idag, och skulle jag ha lyssnat på Cap & Design skulle jag aldrig köpt CorelDRAW.

I media skriver man till största delar om de marknadsledande programmen. Det ger en skev bild över de verktyg som finns till hands. Ungefär som att man går in i en konsthandel och det bara finns en typ av pensel och penna att köpa. Dessutom bara ett standardiserat papper att rita på.

CorelDRAW Graphics Suite 11 och Adobes motsvarande program fungerar i stort sett likadant, och kan göra i stort sett likadana saker. Photoshop 6.0 & 7.0 kan hända vara mer utvecklat än Corels motsvarande Photo-Paint 11, men CorelDRAW 11 är minst lika bra och i mina ögon mycket mer utvecklad i många delar än Adobes motsvarande Illustrator. Hur som helst är de båda två grafiska paketen proffessionella program. Dessutom, kunder inom reklam och media märker inte att jag gjort mina illustrationer i CorelDRAW, de tror säkert att jag gjort jobbet i Adobes program.

Genom den ensidiga information som ges i exempelvis branschtidningar, uppstår lätt okunskap. Till nackdel för oss konsumenter som det så vackert heter. Nu var dock den senaste recensionen i ”Cap&Design” (nr. 8 / 2002) lite mer nyanserad.
Coreldraw kan i motsats till Illustrator jobba med flersidiga dokument. Mycket bra för mig som gör egna presentationskataloger som jag skriver ut själv. Färglägger snabbt och effektivt genom två klick, (markera objekt, välj färg). För den som jobbar mycket med text är funktionen med drop-down meny, där man direkt får en förhandstitt av de olika typsnitten när man väljer, effektiv och underlättar mycket.

Vad ni än väljer, ha kul!

Stefan Lindblad

Illustratör & konstnär

Här ett par länkar:
www.corel.com
www.creativepro.com/story/review/17353.html
www.webreference.com/graphics/corel101
www.unleash.com

No comments: