Monday, June 19, 2006

Klimt världens bästa konstnär?

Ca 995 miljoner kronor, 135 miljoner dollar för en målning av Gustav Klimt, gör det målningen till världens bästa målning? Gör det Klimt till världens bästa konstnär? Frågor och mer frågor. Mitt svar är kort: NEJ.

Läs mer på denna länk>>


Jag har själv alltid gillat denna målning: porträtt av Adele Bloch-Bauer, olja, gjord 1907. Ca 138 x 138 cm. jag har helt enkelt alltid gillat Gustav Klimts konst och alltid undrat varför han till synes varit så osynlig bland allmänheten. Ja faktiskt för även om vykort på hans målningar finns i mer eller mindre varje västerländsk modern storstad att köpa och sätta frimärke på så har han säkert för de flesta varit rätt okänd till namnet, om man jämför med bland annat Picasso, Dali, Monet som levde samtidigt som honom, men det kan knappast vara denna målnings enormt höga konstnärliga kvalité som gör den så extremt värdefull. Konstvärlden existerar i olika parallella världar. Detta köp är samlarnas marknad som inte styrs av kvalité utan av helt andra mekanismer. Det är intressant att dessa mekanismer finns men jag kommer aldrig kunna ta detta pris på målningen, ca 1 miljard på allvar.

Det är med dubbla känslor jag läser om priset målningen köptes för. Å ena sidan är detta köp så abnormt och bissart att det blir komiskt, ämne för en film, å andra sidan skäms jag som medmänniska över hur många som lider intill döden över resten av världen, där 1 miljard kronor, 135 miljoner dollar skulle kunnat göra underverk för dessa människor.


Stefan Lindblad
Illustratör & konstnär
http://intressant.se/intressant

No comments: