Thursday, December 21, 2006

Jag fick en mail-fråga om illustration

Jag fick en mailfråga om vilka ämnen som behövs för att jobba som illustratör. Här är frågan och sen mitt svar. Kanske kan vara intressant för andra också. Och som sagt, jag nämner här inte vem som skickat frågan.
--------------------------

Hej!

Eftersom jag får frågor som din då och då tycker jag att det är kul att få veta hur du kom fram till min hemsida. Jag antar att du går i gymnasiet eller så med tanke på frågans ämne. Du frågade: En del säger att man måste ha bra betyg i matte/engelska/historia mm från skolan medan andra säger att talangen räcker?

Mitt svar är NEJ.
Du behöver inte plugga dessa ämnen för att teckna och måla. Säger sig självt egentligen. Men det du får med dig är att du blir allmänbildad, och läsa olika ämnen gör att din kunskapsbas i hjärnan blir mer utvecklad. Som illustratör och konstnär får jag ofta illustrera många olika ämnen. Därför är det viktigt att plugga. Eller i alla fall vara intresserad av omvärlden, vara nyfiken. Men NEJ du behöver inte dessa ämnen för att bli illustratör. Vem säger detta? Skolan? Det du behöver är att kolla upp olika konstskolor du kan gå på. Tveka inte att i början gå enkla kurser i perspektiv, färglära och komposition, vilket du helt klart verkar kunna redan. Samt förstå att illustration innebär att man ska kunna förklara, berätta och framställa ett specifikt ämne. Du ska få en text att leva. Du ska försöka göra det ibland svåra komplicerade ämnet förståeligt. Illustration och konst i allmänhet är problemlösning. Med andra ord; det är en sak att teckna för sig sig själv, en helt annan sak att teckna på uppdrag.

Jag tänkte först skriva som svar på din fråga: skojjar du? Jag såg på din sida med bilder du sade du gjort, om du har gjort dessa så är inte frågan om du skulle kunna jobba som illustratör eller inte, det kan du. Frågan blir på vilket sätt du vill jobba som illustratör. Själv jobbar jag som frilansare och det går - ja - bra för mig, men det är HÅRT arbete som gäller. Som illustratör kan du jobba med så vilt skilda saker som:

Bokomslag, Bokillustration, Logotyper, Formgivning, Heraldik, Animation, Storyboard, Tidningsillustration, Reklamillustration, Concept art, Animatics, 3D, Fantasy, Grafik, CG, och MYCKET mer än så. Du kan antingen jobba som frilans eller vara anställd. Med tanke på din stil kanske dataspelmarknaden och filmmarknaden skulle passa. Sverige är stort på dataspelsmarknaden. Illustratörer jag tycker du kan ta och titta närmare på med tanke på din egen stil är:
Linda Bergkvist http://www.furiae.com/
Ryan Church: http://www.ryanchurch.com/

Jag rekomenderar även dessa siter:
http://cgchannel.com
http://conceptart.org/
http://imaginefx.com (finns som magazine att köpa i specialbutiker)
http://www.computerarts.co.uk/

Lycka till

Stefan
Konstnär & illustratör
http://intressant.se/intressant

No comments: