Wednesday, April 09, 2008

Adobe stjäl dina rättigheter till dina bilder?

Adobe stjäl alla dina rättigheter (copyrights) till dina bilder när du använder dig av Adobes nya "Gratisprogram" Photoshop Express. På samma sätt som Facebook gör. Läs avtalet här.

Enligt en artikel i Cap&Design http://capdesign.idg.se/2.990/1.153549
kommer Adobe, för all framtid, ta alla rättigheter till alla dina bilder som du laddar upp eller tillverkar själv med just Adobe Photoshop Express.

Jag kommer personligen aldrig använda mig av det programmet, men jag avskyr verkligen när företag gör på det sättet. Det spelar ingen roll att det står i det finstilta, vem läser det när det är ett program du ska använda för att arbeta med dina bilder. Det är som om ett företag först lockar dig in i en sorts trygghet med deras företags seriösa rykte, för att sedan helt brutalt stjäla ifrån dig alla dina rättigheter, utan att du är medveten om det.

Detta skulle för att dra några växlar till, betyda att Adobe säljer dina bilder till Getty Images eller Istockhphoto eller någon svensk eller annan internationell bildbyrå, som sedan i sin tur tjänar pengar på dina bilder, när de används efter att ha köpts av företag och media över hela världen, för användning i sammanhang du aldrig kan påverka.

Enligt artikeln visste inte Adobes programmerare om detta och har nu låtit sina jurister ta en titt på avtalet. Och de skulle aldrig göra något med användarnas bilder. Okey för det, men vad händer med de bilder som Adobe redan nu fått alla rättigheter till? De som laddats upp eller tillverkats redan i Photoshop Express.

Och en sak till, varför lägga ut ett program "live" utan att ha kollat igenom avtalen ordentligt från början.

Det är en ytterligare orsak till att inte använda online program, i dagsläget i alla fall.

Stefan Lindblad
Illustratör & konstnär

No comments: