Tuesday, May 06, 2008

Nya ikoner i OpenOffice och nya Corel Word Perfect X4

Jag har använt OpenOffice som mitt huvudsakliga officeprogram rätt länge nu. Det startade med att jag träffade en kille från Sun Microsystems på en datamässa i Stockholm, nån gång runt 1999 om jag minns rätt. Jag fick av honom en CD skiva med Sun Solaris OS och en CD med Star Office x.0 nånting. Kanske 5.0. Samtidigt har jag alltid gillat Corel Word Perfect, och testat det till och från när möjlighet funnits. Och detsamma med Microsoft Word. Det som var det första programmet jag testade på riktigt.


Det jag alltid gillat med Corel Word Perfect är bland annat möjligheten till ”facing Pages”, det vill säga ha två sidor uppe samtidigt. Utmärkt när man skriver längre texter som flödar runt på flera sidor samtidigt. Bra för att få en överblick. Sen samtidigt är Corel Word Perfect som alltid med Corels programvaror alldeles utmärkt för att öppna MÅNGA olika filformat. I det senaste Corel Word Perfect X4 kan man till och med öppna gamla DOS filformat. Något tydligen det senaste Microsoft Word inte ens kan göra längre. Det finns mycket mer som är toppen med Word Perfect. Detta med ”facing pages” är något man inte kunnat göra i OpenOffice, och jag har den seanste versionen just nu, 2.4, och detta är ett av de saker som gjort att jag inte kunnat släppa tanken om Word Perfect. Nu med nästa version av OpenOffice 3.0 på gång verkar det som att ”facing pages”, är något som kommer med just version 3.0. Hoppas det kommer.

Det jag inte tyckt vara lika tråkigt i både OpenOffice och Corel Word Perfect är ikonerna. De i OpenOffice har varit speciellt tråkiga och intetsägande, och Corel Word Perfect har om inte tråkiga så åtminstone blivit tråkiga då den senaste versionen X4 har samma ikoner som i X3 versionen. Fortfarande ett super program. Men ikonerna kunde de dock ha gjort om. En miss. En ny version av ett program borde få nya ikoner för att ge en känsla av något nytt och modernt. Programmet är det, men inte dess ikoner. De ser bra ut, men som sagt...

Som en medlem i Corel Advisory Council medlem för Corels andra programsvit CorelDRAW Graphic Suite X4, kan jag nog säga att just ikoner och gränsnitt var ett mycket diskuterat ämne som togs på allvar av Corels team, och som vi alla kunde livligt debattera och ge råd om. CorelDRAW Graphic Suite X3 ikoner var helt okey, men CorelDRAW Graphic Suite X4 helt nya ikoner och gränssnitt är en riktig hit! Ett riktigt bra beslut av Corel.

Trots att jag föredrar Corel Word Perfect som Officeprogram så gillar jag och använder jag OpenOffice som mitt huvudsakliga officeprogram. Det är dels gratis, vilket är trevligt och framförallt riktigt bra. Och det fyller egentligen alla de behov jag har. Och det fortsätts uppdateras hela tiden. Om ni vill testa både Openoffice och Corel Word Perfect så kan ni dels ladda ned den helt gratis versionen av Openoffice här, Openoffice suite >> . Och ladda ned en test version av Corel Word Perfect kan ni än så länge ladda ned, och även köpa, här: Corel Word Perfect>>

Jag alltid tyckt att OpenOffice ikoner och gränsnitt vara väl tråkigt och intetsägande. Alldeles för fyrkantigt och o-artistiskt. Och för mig är ikoner och gränssnitt viktiga i att de sätter tonen, samt ger förhoppningsvis en inspirerande känsla för sitt program. Ikoners utseende är dessutom förknippat med gränsnittets användarvänligeht, men det går jag inte in på här. Det som är roligt med ett öppet och gratis program som OpenOffice är att det finns människor som ser till att det finns fler ikoner att välja mellan, och så även med OpenOffice 2.4. Just därför bytte jag till ”Industrial” ikoner. Och det ser faktiskt riktigt bra ut. Mycket bättre än det som är det förvalda. Här kan ni se med min Print screen shot jag gjort med oranga understreck, hur man enkelt byter ikoner i OpenOffice, önskar att man kunde göra detsamma i Corel Word Perfect och Microsoft Word.

Här är lite mer text och information om de båda programmen.
Engelsk recension av Corel Wordperfect X4 på CNET>>
Här nägra länkar om openOffice och dess nya gränsnitt i 3.0 och ikoner.
1 -Openoffice Ninja >> 2 - OpenOffice Ninja (2) >> 3 - Openoffice forum >>


Stefan Lindblad
Illustratör & konstnär
http://intressant.se/intressant

No comments: