Thursday, July 10, 2008

Barry Windsor-Smith - Conan Barbarens tecknare

Det finns så många illustratörer, konstnärer och serietecknare där ute, som har inspirerat mig från tidig ålder, och här är en ytterligare jag gärna nämner: Barry Windsor-Smith. Hans berömmelse ökade snabbt när han 1970 började teckna Conan barbaren en bit in på 70-talet. Hans serieteckningar inspirerade mig som ung, där jag drömde mig bort i seriealbumet, för att sen ta upp pennorna och teckna mina egna figurer. Det var något i hans teckningar och grafiska berättande som tog tag i mig, med en vilja att teckna minst lika bra. Det var en intensitet och skönhet i bilderna i svart & vitt, eftersom de album jag läste var i svart och vitt. Barry WS är en mycket skicklig grafisk berättare. Barry Windsor-Smith föddes i London, England, men sin berömmelse kom via den amerikanska seriejätten Marvel Comics utgåva av just Conan Barbaren. För att läsa mer om hans arbete, besök wikipedia som har mer att berätta. Vad som tycks vara hans officiella hemsida har några trevliga prover av hans arbete.

När jag bläddrar igenom Conan tidningar i dag, på den lokala serie butiken Comics Heaven i Gamla Stan i Stockholm, får jag inte samma känsla från de som tecknar Conan numer. De är alla bra illustratörer, men det är inte samma sak utan BWS. Barry Windsor-Smiths teckningar drabbade mig för mycket skulle jag tro. Han etablerade helt enkelt tonen i hur Conan ser ut. Conan som Barry Windsor-Smith tecknade var självfallet ett muskelknippe, men han fick honom att kännas som en människa och inte bara muskler.

Ps. Comics Heaven är en skön liten butik i Gamla Stan. Om ni besöker stockholm, ta då en tur förbi butiken. Ägaren Kåge Mobrandt är en kunning person som verkar kunna det mesta inom serier.


Stefan Lindblad
Illustratör & konstnär
http://intressant.se/intressant

No comments: