Monday, July 07, 2008

Jean-Claude Mézières - en seriehjälte

Jean-Claude Mezieres var när jag var yngre en av mina inspirationskällor som tecknare & konstnär. Hans teckningar och inspirerande sätt att teckna science fiction, inte bara inspirerade mig, han inspirerade många andra , som exempelvis de som tidigt arbetade med Star Wars-filmerna på 70 & 80-talet, och som en följd naturligtvis igenom alla filmer i serien av förklarliga skäl. Bland annat sättet på vilket "aliens" tecknades. Som en rolig liten blinkning tecknade Jean-Claude Mezieres en sekvens i hans & Pierre Christins sci-fi serie "Linda & Valentin" som inspirerat filmmakarna. Det är en sekvens i serien där Linda och Valentin möter Luke Skywalker, Han Solo, Chewbacca, och resten av gänget på en bar på en planet någonstans i universum.

Det är lite lustigt att läsa att "Linda & Valentin", inte är så välkänt i USA, med tanke på vad serien stått som inspiration till. Star Wars. Men Sci-fi tecknad serier (graphic novels) som kommer från USA handlar väldigt mycket om super hjältar, i motsats till de flera av de europeiska Sci-fi serierna. Och då menar jag giganterna franska och belgiska serier. Ämnen som mer utgått från människan utan hjälp av superkrafter.

För att citera mig själv i mitt inlägg om Jean Giraud: Du borde verkligen ta sig tid att läsa wikipedia presentationen om hans arbete, du kommer bli överraskad.

Stefan Lindblad
Illustratör & konstnär
http://intressant.se/intressant

No comments: