Monday, July 07, 2008

Jean Giraud alias Moebius - en av de riktigt stora serietecknarna

Moebius redux - A Life in Pictures-Opening

Jean Giraud alias Moebius är en av dessa fantastiska serietecknar, som varit, och fortfarande är, en enorm inspiration för mångt fler än man kanske först tänker sig. Och en av mina egna inspirations källor självklart. Som både konstnär och illustratör har jag lärt mig att teckna och måla genom att inspireras av dessa fantastiska serietecknare som bland annat Jean Giraud, på samma sätt som jag inspirerats av konstnärer i den "vanliga konstvärlden".

Av någon obskyr anledning har serietecknare blivit sedda med mindre respekt än de som kallas "konstnärer", av media, de intellektuella, bibliotek och människor i allmänhet. Det har börjats förändras en aning, men fortfarande lever bristen på respekt och förståelse för bra seriekonst. I alla fall i Sverige. Detta samtidigt som de har varit en så stor inspirationskälla för så många konstnärer och helt klart olika filmskapare. Det intryck som tidskriften Metal Hurlant/Heavy Metal, & filmen "Heavy Metal" hade på mig, med bland annat "Arzach" serien var mycket starkt i unga år. Och gjorde troligen inte bara starkt intryck på mig. Här en länk till IMDB site: http://www.imdb.com/title/tt0082509/

On You Tube kan du se dokumentären om Jean Giraud alias Moebius. Den heter "Moebius redux - A Life in Pictures". http://youtube.com/watch?v=VyF0NsRFw0o Jag såg den dokumentären själv med min flickvän Mia. Den är ganska grundläggande och rakt fram som en dokumentär men ändå värt en titt. Jean Giraud alias Moebius var även inblandad i filmen Blade Runner. Jean Girauds den vertikala staden, hur Jean Giraud ritade stadens perspektiv, komposition, var ny och inspirerande, och fick nordamerikanska (Hollywood) regissörer att öppna ögonen. För mig som europe har det aldrig varit några direkta svårigheter att få tag på bra och inspirerande serietecknare & konstnärer som Jean Giraud. Frankrike och Belgien har alltid varit en av jättarna i den europeiska serievärlden, och mycket har antingen översatts till svenska eller engelska. För de i USA har det varit svårare. Därför är inte alltid Jean Giraud och Jean-Claude Mezieres inte så välkända i de stora folklagren, men väl inom filmvärlden.

Ta er tid att titta på denna dokumentär, den kommer förhoppningsvis ge er lite inspiration, men även lite mer kunskap om bland annat Jean Giraud, men också vidga era insikter om hur seriekonsten inspirerar till mer än det papper de trycks på. Och om du vill läsa mer om Jean Giraud alias Moebius har Wikipedia en utmärkt webbplats med mer information om hans arbete, klicka på denna länk: http://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Giraud Jean Giraud är också en av grundaren av den franska Sci-Fi tidskriften Metal Hurlant (nedlagd 2004) även känd i sin engelska version som Heavy Metal tidningen (som numer lever sitt eget liv, inte vad den en gång varit tyvärr, vilket är att bara beklaga, men ändå med en del bra tecknare fortfarande).

Stefan Lindblad
Illustratör & konstnär
http://intressant.se/intressant

No comments: