Thursday, March 26, 2009

Wacom Intuos4 - en illustratörs våta drömIgår såg och testade jag en digital illustratör & konstnärs våta dröm - Wacom Intuos 4.

Du kan nu köpa Wacom ritplatta via min online butik, via Corel.Jag var personligen inbjuden av WACOM & sveriges wacom representant Network inovations, att tillsammans med John Wallin bli presenterade som två illustratörer som använder Wacom Intuos Tablet. Vi fick representera dels oss själva och  illustratörer som yrke.

Allt jag tidigare skrivit i ämnet om Wacom ritplattor stämmer, och nu ännu mer. Jag var igår den 25 mars på Munchenbryggeriet i Stockholm, på ett Wacom event i och med släppet av den nya ritplattan Wacom Intuos4, bland annat för att jag själv bidrog med och ställde ut en (bitmap) illustration i 70 x 100 cm, utskriven på ett konstpapper. En illustration, målning, som jag ritat & målat helt digitalt med min Wacom Intuos3 och programmet Corel Photo-Paint X4 ( CorelDRAW Graphics Suite X4) under helgen, speciellt för eventets skull. Den andra illustratören, Concept Artist John Wallin Liberto, som bland annat gjort bilder för Harry Potter filmerna, tecknade & målade inför publik med den nya Wacom Intuos4 XL, och ställde även han ut ett digitalt verk. En utsökt målning han gjort i Photoshop, en idébild för en film.

Guido Möller från Wacom Europe presenterar Wacom Intuos4
Bengt Andersson, Product manager från Network Innovation i bakgrunden

Guido Möller, Wacom
Europes product manager för professionella produkter, höll en presentation om produkten. Och en ergonom höll en presentation, viktig sådan, som i sig är ett säljargument för att använda Wacom ritplattor istället för en mus. Men allt med måtta som hon insiktsfullt påpekade. Vi fick veta att i den Franska versionen av Photoshop kallas mask verktyget "Magic Wand" för "Le Baguette Magic".


Stefan Lindblad & John Wallin Liberto framför Johns bild

Och så
John Wallin Liberto som avslutade kvällen. Som konstnär & illustratör kan jag själv känna hur jag en bra dag kommer in i ett meditativt tillstånd när jag jobbar. Vilket jag kände igen när jag fick se hur John arbetade fram sitt verk inför publik. Allt blev stundtals tyst i eventsalen, och det var inte bara jag som njöt av det vi såg målas fram framför våra ögon på en storbilds skärm.Stefan Lindblad framför sin bild


Det som den nya Wacom Intuos4 tillför är en hel radda med mycket smarta funktioner och inställningar. Här har Wacoms utvecklare verkligen tänkt till. Shortcut älskare kommer får ett himmelrike av möjligheter Men den först omedelbara känslan jag fick var ritplattans själva ritytas material. Jag berättade för John Wallin hur jag ibland lagt ingress papper på Wacoms ritplatta, för att få friktionen man får med handens rörelser, så som man får av riktigt papper, och som är viktigt för mig, när man ritar och målar. Vilket det visade sig att han också gjort. Dels för pennuddens lek över papprets struktur ja, men även och minst lika viktigt för mig, hur handen glider över ytan på ett papper. Den nya Wacom Intuos4s ritytas materialval är helt enkelt utsökt. Det känns "verkligt". Det ger just denna naturliga känsla av att rita och måla på papper eller måla en linneduk. Detta tillsammans med alla de olika pennspetsarna gör denna Wacom Intuos4 till en riktigt ”Kick ass” produkt. Visst jag blev personligen inbjuden till detta Wacom event från Wacom folk, och ställde ut ett eget verk på eventet, men jag är verkligen ärlig när jag skriver att Wacom rockar med sina ritplattor, och denna Intuos4 i synnerhet. Saken är att det är otroligt svårt att INTE gilla denna produkt.

Tech specs i urval.
2,048 nivåer för tryckkänslighet imotsats till tidigare 1024, det betyder en hel del faktiskt när man tecknar och målar digitalt. Det var bra redan med Intuos3 1024, nu blev det bara så mycket bättre, och roligare.
Höger & vänsterhänts anpassat. Vänd helt enkelt på Wacom plattan 180 grader, och byt usb kabelns uttag. Och vips har du som höger/vänsterhänt alla knappar och scrollisar på rätt sida.
Ytstrukturen på själva ritytan för den utsökta friktionkänslan mellan handen och ritytan.

Generalspecifications Intuos4 Tablet:

Resolution 5,080 lpi
Pressure levels 2,048
Accuracy (pen) +/- 0.25 mm (0.010 in)
Accuracy (lens cursor) +/- 0.15 mm (0.006 in)
Tilt range (all pens) +/- 60 degrees (+/- 50 degrees on Intuos4 S tablets)
Reading height 10 mm (0.39 in)
Maximum report rate 200 points per second

Interface USB 1.1 to USB mini-B (Intuos4 S, M and L tablet models); USB 1.1 (Intuos4 XL)
Cable length 2.5 m (8.2 ft), detachable on S, M and L tablet models
Power requirements DC 5V, less than 300 mA, from primary USB port or powered USB hub

Mattias Karlsson känd från Moderskeppet bidrog till kvällens informations träff med ett glatt framförande. Jag frågade om han nu kommer slänga sin Wacom Intuos3, bara tanken ger mig magont, det känns som jag syndat med min fråga, frågan ligger fortfarande obesvarad i luften. ;-)


Stefan Lindblad
Illustratör & konstnär

Här bild på min digitala teckning, gjord med Wacom Intuos3 & Corel Photo-Paint X4

Tack för blogg-support!


wacom


4 comments:

Mimmi said...

Hej! Jag sitter har med en san tablet bredvid mig i kartong fortfarande som jag precis kopt. Jag gar en spellinje i Japan och behover lara mig teckna for mitt framtida yrke och tyckte den har tableten verkade schyst.

Jag blev ritkigt glad av att snubbla over ditt blogg inlagg, da vet jag att jag gjort ett riktigt bra kop! Tyvarr rackte pengarna bara till en medium.

Tack!

Stefan Lindblad said...

Hej Mimmi,
Du kommer gilla den.
Om du inte använt en tablet tidigare, så kan det ta ett tag för hjärnan att programmera om sig. För mig (för många år sen nu) tog det ett par dar tills jag kom igång, tills det kändes naturligt med Wacom penna istället för datamus. Andra jag känner har det ibland tagit ett par veckor. Men kör du igång så kommer det gå utmärkt. Intuos4 är underbar.
Ha kul i Japan.

Stefan Lindblad

Tony Gill said...

Tack för en välskriven och informativ presentation. hoppas allt går bra för dig.

Stefan Lindblad said...

Hej Tony Gill,

Tack och detsamma tillbaka. Roligt och bra att texten var till hjälp!