Friday, November 12, 2010

Flyg människor till Mars lämna dem där - för evigt


Du kanske redan har läst eller hört talas om nyheten att NASA planerar eller åtminstone filosoferar över att skicka människor till planeten Mars och sedan lämna dem där. Att inte ta dem tillbaka till vår jord men bokstavligen lämna dem där för evigt. För att de då kunde börja kolonisera planeten. Med människor som då skulle bli födda på Mars. Skapa familjer och framtid på den röda planeten.

Tanken är att det skulle vara mindre kostnader helt enkelt att skicka dem dit och därefter till en början skicka dem mat och förnödenheter samt få dem att göra sig självförsörjande. Tänk dig att skickas till planeten Mars och aldrig kunna åka hem om du ändrat dig när du väl är där.

Tanken at lämna människor på mars för att kolonisera planeten blir följdaktligen att människor skulle fortsätta daärfrån och kolonisera andra planeter och därefter andra solsystem och galaxer. Tanken svindlar.
Enligt kaosteorin kommer vår jord , och särskilt om vår jord inte tas om hand, vårdas och skyddas av oss själva, livet på jorden som vi känner det, försvinna tidigare än vad som tidigare filosoferats om. De tar som exempel att om du lägger alla dina tillgångar i samma låda (vår planet Tellus) är risken för fullständig utplåning mer nära förestående på lång sikt.

I vilket fall som helst människans hela historia har alltid varit att utforska, erövra nya världar. Att gå vidare till nya marker.

Läs mer på NASAs hemsida www.nasa.gov och deras PDF i ämnet.


Stefan Lindblad
Illustratör, konstnär

No comments: