Friday, December 10, 2010

CorelDRAW stavningskontroll

coreldrawX5-spellchecker

 

Med CorelDRAW, och om man arbetar med text, går det enkelt att använda stavningskontroll av de språk man installerat med just CorelDRAW, samt kolla grammatik. Det går bland annat att använda sig av ordlistor.

CorelDRAW är ett illustrations program men även ett layout program med möjlighet att arbeta med flersidiga dokument. Om man arbetar med layout i CorelDRAW och flersidiga dokument så går det alldeles utmärkt, det finns dem som använder det till att producera tidningar och göra 1000-sidiga böcker. Dock vill jag påpeka att arbeta med större flersidiga dokument med text och bild över 30-50 sidor och vidare sidor, föredras fortfarande användandet av Corel Ventura, Quark eller In Design. Då dessa tre program är speciellt framtagna för just detta ändamål. Men som sagt det går fortfarande att använda CorelDRAW för att arbeta med flersidiga dokument. Jag gör det själv och har gjort det sedan 1997.

Jag använder CorelDRAW i layoutsyfte främst till att göra bokomslag, vilket jag gör kontinuerligt, och mindre flersidiga dokument från 1 sida upp till 10-30 sidor. Just därför så är det bra att det finns just stavningskontroll och andra textfunktioner i CorelDRAW. Det underlättar väldigt mycket.

För den som arbetar med layout med text och bild är det speciellt bra att veta att det inte behövs köpas in ett speciellt program för just detta. Det går att lägga till olika språk på egen hand. Och det går även att stavningskolla text i på flera språk i ett och samma dokument. Exempelvis om man arbetar med ett varupaket med informationstext på flera språk som Svenska, Engelska, Swahili och så vidare – så länge du har dessa språk installerade. CorelDRAW stavningskontroll program är välutvecklat och ger många bra funktioner och verktyg för att göra ett bra jobb helt enkelt.
Ta en kopp kaffe eller te och kolla runt lite i CorelDRAW. Det finns mycket gott att finna

Stefan Lindblad
Illustration, grafisk form, konst

No comments: