Tuesday, December 07, 2010

Google och det öppna samhället.

Jag läste en artikel/blogg på DN.se idag. Där tar Jan Lewenhagen upp i sin slut-punch frågan om vi ska vara glada över den svenska öppenheten eller inte utifrån Google maps Streetview (karta/gatunivå). Hitta.se och Eniro.se har gatunivå/streetview också. Och det klagas det inte så ofta på.

Det jag tror är en mycket större fara är inte Googles storlek, utan snarare de lokala och globala medieföretagen såsom Schibsteadt, Bonniers, Nordstedt, Natur & Kultur, Piratförlaget och IDG som alla äger och driver exempelvis Elib (eböcker) (bortsett från IDG, som dessutom är amerianskt och har en “svensk division”) och så vidare. Dessa svenska och ett norskt äger mer eller mindre all svensk media, bortsett från SVT. Både TV, radio, tidningar, bokförlag och you name it.

Nu tror jag att det arbetar alldeles utmärkta trevliga människor på dessa företag, samtidigt så finns det säkert människor på dessa företag som inte alls är såna fina duvungar. Mediekoncentrationen i Sverige lokalt är troligen en väsentligt viktigare fråga än Google streetview. Lägg därtill att exemplevis Bonniers som äger DN även är ett globalt medieföretag.

Om man nu skulle vara konspiratoriskt lagd kan man fråga sig varför kritiken mot just Google kommer upp i DN, med tanke på att exempelvis Bonniers och andra större svenska förlag inte är så glada i Google just för deras storlek. Och för att Googles bokprojekt gjorde svenska förlag och medieföretag oroliga. Google blev av dessa Svenska anklagade för att inte värna författares rättigheter. Samtidigt som de själva på Bonniers kommit med otrevliga nya avtalsförslag där de själva i form av sin storlek på marknaden behandlar författare, fotografer och illustratörer på ett speciellt sätt.

Samma sak i andra länder såsom Italien, USA och så vidare. Personligen tycker jag att Google Streetview är roligt, samtidigt som jag självfallet förstår människors integritetsfrågor. Jag tror också att övervakningskameror, som nämns i artikeln, uppsatta av paranoida och övervakniningsgalna chefer är ett separat problem och inte nödvändigtsvis ett google-problem. Man ska ju trots allt komma ihåg att Googles kamerabilar idag inte sitter och kör förbi och fotograferar samma gata varje dag. De tar typ en bild och sen är det bra med det. Detsamma med www.Hitta.se och www.Eniro.se

 

Stefan Lindblad
Illustratör
Publicerat på min blogg och bloggverktyg som ägs av Google – www.blogger.com

No comments: