Thursday, February 17, 2011

Företags påverkan på naturen eller?

Jag köpte för 1-2 år sedan en laserskrivare, Samsung ML-2010. Den verkar finnas ute även under andra tillverkares namn då designen snabbt känns igen. I vilket fall som helst en alldeles utmärkt skrivare. I plast som det mesta idag.

När jag köpte min skrivare kostade den i butiken hos Onoff 799:- ink. moms. Därefter köpte jag direkt en toner för 799:-. Sen dess kostar tonern absolut inte 799:-. I butiker runt om ligger den alltsom oftast runt 1000 –1400:-. Ibland alltså nästan det dubbla i priset. Nu är detta säkert ingen nyhet för andra som köper skrivare. Snacket går, bland annat i butikerna,  att tillverkarna tjänar pengar på inkjet färgpartoner (färgskrivare) samt Laserjet toner (svartvitt arkivbeständigt), och inte skrivarna.

Idag gick jag in för att kolla priset på en toner till min skrivare. De ville ha nästan 1400:-. Efter lite prat fick jag veta att vissa kunder kollar priset på toner för att istället snabbt kolla in en skrivare i hyllan. Struntar i tonern som är väsentligt dyrare, och köper istället en helt ny skrivare för nästan halva priset av en tonerkassett med en toner som följer med istället.

Nu, vad gör detta slöseri  för naturen? Ja vad är värst. En mängd skrivare slängda på tippen eller tonerkassetter?

Vilket ansvar tar butiker och skrivartillverkare gemensamt för att lösa denna märkliga ekvation?
Vad gör våra kära gröna politiker.

 

Stefan Lindblad
Illustration, grafisk form

No comments: