Saturday, April 16, 2011

Blogg eller Facebook?

Jag damp ner i Filipstads biblioteksblogg idag. Helt oplanerat. Där stod de att bloggen tagit en paus ett tag och att de nu provar Facebook istället, för att se hur det fungerar. Varför välja det ena eller det andra?

Filipstads biblioteksblogg skulle kunna uppdatera sin bloggs mall. Göra den visuellt lite roligare och lustfylld ur ett formspråks synvinkel. De borde byta mall, som finns gratis att använda bland de gratis mallar som både wordpress och blogger erbjuder.

Därefter i mina ögon skulle de använda både bloggen och Facebook. Inte välja mellan de två.

När jag själv söker efter något på internet. Google, Yahoo och så vidare, så finner jag inget direkt som ligger på Facebook, men mer vad som finns länkat till en blogg. Om jag söker bilder så kan jag ibland hamna på en Facebook, men mer sällan då det oftare är privata bilder på en facebooksida, men mer matnyttigt på en blogg eller annan webbsida.

Bloggen som kommunikation är även mer öppen där Facebook är en mer stängd värld. Som exempel så kunde jag direkt läsa på Filipstads blogg, just det som de ville kommunicera till sina läsare, medans då jag klickade på deras facebook-länk var tvungen att logga in på Facebook.

Jag själv använder både Facebook och min blogg som komplement till min egen webbsida. Dessutom så har jag min blogg på två språk, en på svenska och en på engelska. Både nårbara från min hemsida som även den är tvåspråkig. Min Facebook? –  den är privat.

 

Stefan Lindblad

Illustration, grafisk form & konst

No comments: