Friday, June 24, 2011

Turista i Stockholm? Hotell i Stockholm Enskede?

Ett hotell jag ser flera gånger i veckan då jag går och handlar är Mauds hotell i Enskede i Stockholm. Det är nära där jag bor och handlar mat. Det tar mig ca 2 minuter med cykel och 10 att promonera till ICA-butiken, där Mauds hotell ligger mittemot i den lummiga rondellen.

Hade jag själv sökt hotell hade jag tittat på just det här hotellet. Och jag ser turister från andra länder i området. Enskede Gård och dess omgivningar är ett grönt bostadsområde med en speciell historia. Lugnt trevligt bostadsområde med utmärkta komunikationer. Tunnelbana, buss och bil om man kommer med det. Och så cykel och promonera så klart. I den absoluta närheten finns lokala restauranger av både den enklare men trevliga sorten. Allt från thailändska “ Sockenplans thai ” till svensk husmanskost på Enskede Värdshus.Kan rekomendera den lilla thailändska thai kiosken bakom ICA. Nära idrottssplatsen, fotboll – utmärkt thaimat! Bakom ett skogsparti bortom ICA finns just Enskede idrottsplats och med en utsikt som skymtar Globen, och Globen Shopping samt nya Stockholmsarenan som är precis vid porten till Södermalm, stockholms stad. Cykla in till södermalm tar 15-20 minuter i maklig takt. Speeda i hastighet tar dig dit på 5-10. Om man väljer att promonera en bit, ca 10 minuter och går längs lummiga scharmiga skogsstigar, villaområde eller den lite större vägen kan man snabbt komma till Enskede Ridhus, Ridsällskap. Och därtill en lummig park med kolonilotter. Allt värt en titt när man ändå bor nära Mauds hotell. Och utmärkta områden att springa i. Har man med sig hund bör man tänka på koppel då många i områdena har hundar, och en och annan ridande på häst från ridskolan. Dessutom Enskede rackethall där man bland annat kan spela tennis både inomhus och utomhus samt badminton, squash, gym och innebandy.

Och bagerierna med kafé inom trevligt promenadavstånd. Det som ligger lite längre bort heter Gamla Enskede Bageri. 10 minuter promenad från Mauds hotell – om man kan vägen. En trevlig promenad genom villor och grönska. Här karta med Gatuvy. Gammal bild men fungerar. http://kartor.eniro.se/m/aPPWR . Närmare hotellet men inte lika charmig plats är GATEAU BAGERIBUTIK & CAFÈ. Gatuvy http://kartor.eniro.se/m/aPPoU Dyrt men gott bröd. Den minst charmiga platsen i Enskede Gård – Sockenplan men men det är en genomfartspunkt också. 

Längre bort, ca 15-30 minuters promenad beroende på hur fort ni går, precis utanför ligger Skogskyrkogården, FNs Världsarv, ligger det lilla Bageri, konditori och cafét “ Enskede Bakgård ”.  Från Mauds hotel, gå till sockenplans rondell och ta sockenvägen. Gå genom villa staden och under bron/motorvägen så kommer ni snart till “Enskede Bakgård”, Se gatuvy http://kartor.eniro.se/m/aPP3o och Skogskyrkogården. En trevlig plats att förfriska sig på efter eller före en sightseeing på skogskyrkogården.

I år, 2011, pågår fortfarande Piratutställningen “Vem är Pirat” på Sjöhistoriska museet som jag gjorde affisch och stora illustrationer till, som är en viktig del av utställningen.


Stefan Lindblad
Illustratör, grafisk form & konstnär

No comments: