Wednesday, May 09, 2012

Vargattack på Kolmården? Hände ingenting

Läste precis artikeln i Aftonbladet om vargattacken på 15årig tjej. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14801539.ab

Jag var själv i varghägnet på Kolmården för ett antal år sedan med min flickvän, och ingenting hände egentligen. Vi fick veta att inte ha något på oss i våra kläder, såsom godis eller som doftade hund, häst eller djur i allmänhet. Helst ha helt rena kläder, exempelvis inte komma med kläder direkt från ett stall. Därför hände ingenting, bortsett från en annan besökare i gruppen som inte hade lyssnat ordentligt, tagit det på allvar, och därför hade något som doftade hund eller om det var häst från fickorna på kläderna. Då blev ena vargen mycket intresserad av besökarens dofter. Inget bitande eller så, utan ville helt enkelt ha det som doftade. Skötarna tog bort vargen och sen var det lugnt. Det är klart vargen är stark och därför ramlade besökaren omkull lite grand.

Vi fick också veta att om vi stod upp med med armarna i kors och inte hade några hängande dinglande snören från kameror eller så, så skulle inte vargarna bry sig nämnvärt, vilket de inte heller gjorde. Sen om man ville klappa dem, skulle man sitta på huk och låta vargarna själva komma fram. Vilket de då gjorde. Man fick inte hålla i vargarna så att de kände sig fasthållna. Inga armar eller händer över, ovanpå dem så att de kände sig ofria.. Då ingen gjorde något sådant så hände inget. Ingen attack, inga Arne Weise-bestar. Inget sånt.

Det var en häftig upplevelse. Med sunt förnuft och lyssnande på skötare som gjorde och kunde sitt jobb, så gick det alldeles utmärkt. Och det var var en sisådär 10+ vargar i hägnet.

Missen som jag ser det när jag var där, var att trots att skötarna frågade alla besökare en gång och berättade att inget doftande, hundgodis eller så fick finnas, så slank det igenom. Där kanske de skulle ta som rutin att verkligen kolla av mer än 1 gång att det besökare svarar stämmer. Och fråga ut ordentligt om någon känner sig osäker eller så inför besöket. Våga ta ett exekutivt beslut och köra över föräldrar och vänner som puschar på. Grupptryck. Vad gjorde skötarna innan de gick in. Vad gjorde tjejjen innan hon gick in. Vad gjorde Arne Weise när han var i hägnet - började Arne sjunga? Och vad gjorde föräldrarna till den 15 åriga tjejjen, om de var med i varghägnet. Hade de puschat tjejjen med det klassiska dumma: "jo men prova nu, det är inte farligt", typ. Bristen på sunt förnuft är konstant rådande bland människor.

Med andra ord, vargen gjorde inte fel, men människan gjorde desto mer.


Stefan Lindblad
www.canvas.nu

2 comments:

Felicia said...

Håller med dig fullt ut, typiskt journalister att få dettaatt låta som om att det var vargens fel.

Jag var på Kolmården förra veckan med klassen för etologistudie och fick då även hälsa på vargarna. Har inte varit med om så snälla djur, vi följde råden och dom gjorde inget alls, vi märket själv att när en hane började busa med en av oss och hon började skrika så blev ju allt mycket mer intressant och då kom flera och trodde det var lek. Men man måste komma ihåg, dessa är vilda djur, även om de är präglade på oss människor, dom hanterar rädsla dom anser vara hotfullt precis som en vild varg. Du vet riskerna när du går in i detta häng. Gör du inte det, eller tror du att du ska kunna behandla vargen som en hund så ska du inte gå in. Människans fel till fullo, att det råkar var en 15-årig tjej, gör enbart så media kan blossa upp om detta ännu mer, synd, för jag fick efter den dagen en mycket bättre blick av vargen!

(Kunde inte fylla i med bloggen men skickar med den med. http://fjaelkis.blogg.se )

Felicia

Stefan Lindblad said...

Hej Felicia,
Ja tyvärr tar människor snabbt bort sitt eget ansvar i situationer med djur. Vi fick också en trevlig känsla inför vargarna i hägnet. Tack för kommentaren.