Tuesday, June 05, 2012

Arkitektur Stockholm, märkesbyggnader

Jag gillar arkitektur men byggherrar och politiker, kanske även arkitekter i viss mån i stockholm verkar inte alls göra det – eller har jag fel? Helt fel? Ute och cyklar?
Hur många sockerlådor har vi inte sett i stockholms arkitekturlandskap. Redan dagens Operahus i Stockholm blev kritiserat för detta i slutet av 1800-talet, och det var precis innan jugendstilen tog över. Bara en 10 årsperiod emellen Operan och Dramaten. Rätt intressant på ett sätt, för efter 1908 började jugend bli opopulär och en annan sockerlådastil tog över. Ja, nu kan ju dock till dess försvar även sockerlådar ha en hel del intressant att bidra med. Det finns de exemplena också trots allt.
Tors torn som aldrig byggdes vid Haga sägs nyligen inte ha blivit till delvis för deras brist arkitektonisk klass. http://www.dn.se/sthlm/tors-torn-skrotas---for-nytt-skrytbygge
Det jag alltid tyckt om just de tornen är att de var galet lika, kopierade? ett gäng skyskrapor i San Fransisco som jag själv fotograferade och strosade omkring 2007 när jag var där. Vakra spännande hus, men ibland blir ju kopior inte lika bra som förlagorna. Men det var spännande att det fanns likheter. Men samtidigt blev jag besviken på stockholms Tors torn just för dess kopierade stil.
Se själva med hjälp av Googles streetview – klicka här>

Visa större karta

Stefan Lindblad
illustration, grafisk form, konst
www.canvas.nu


No comments: